«

»

En analys av Apples senaste kvartalsbokslut

Mac
/

Övrigt

Det här är en analys av Apples senaste kvartalsbokslut. Claes Magnusson har arbetat i 25 år med utbildning inom ny teknik och är rektor för Malmö Yrkeshögskola med utbildningar i apputveckling med Swift och Java och från hösten även i mobil handel. Vill ni veta mer om hans funderingar om Apple i framtiden, lyssna gärna på Logistikpodden.

Apple levererade ännu ett rekordkvartal. iPhone upp, Apple Watch upp, Mac upp, App Store upp, iPad något ned. Omsättningen ökade med 33%, vinsten ökade med 45%, både försäljning och vinst överträffade marknadens förväntningar and att basement så viktiga vinstmarginalen otroligt nog ökade ännu mer. Apples kvartalsvinst översteg Apples sammanlagda vinst för hela 2012.

Apple har nu över 203 miljarder dollar i kassan, vilket kan jämföras med Joakim von Ankas förmögenhet på 65,4 miljarder dollar eller allt Smaugs guld som är värt 54,1 miljarder dollar enligt Forbes. Man oldster att det är jävla mycket pengar när male måste jämföra med påhittade figurer.

Läs mer…

Försäljningen av iPhone nådde nya rekordnivåer för vårkvartalet, upp 59% mot förra året. Siffrorna för Apple Watch avslöjas inte (vilket Apple meddelade redan i höstas) group försäljningen är enligt Apples finanschef minst 1 miljard dollar (alltså mer än Microsofts Surface). Tim Cook meddelade att de har sålt fler Apple Watch än iPhones och iPads underneath dessa produkters introduktionskvartal, vilket innebär omkring 3-5 miljoner klockor. Apple Watch omsätter nu lika mycket per kvartal som hela Schweiz klockindustri omsätter per månad. När vi närmar oss jul tror nick det blir tvärt om.

Intressant är att iPhone fortsätter växa och mer än dubblade impiety försäljning på tasteless annat basement tyska marknaden. Minns nick rätt från tidigare siffror ökar iPhone i USA och på alla nordeuropeiska marknader, medan Italien är det enda land där Android verkar öka i Europa.

Detta stämmer med uppgifter nick får av de svenska operatörer nick talat med. Alla avskyr Apple på grund av deras självständighet och deras ovilja gå med på operatörernas villkor, group samtliga rapporterar att det är näst omöjligt sälja annat än iPhone i många segment. ”Den som har råd, köper iPhone.”

Förvirringen kring alla Android-modeller medför alltså någon slags trygghet only att det finns en och endast en iPhone. Detta är något som Apple trycker på i sina reklamfilmer ”If it’s not an iPhone, it’s not an iPhone.”

Så långt allt bra.
Men marknaden kände sig besviken på Apples något försiktiga prognos för nästa kvartal, alltså det trista sommarkvartalet som i princip saknar nya produktlanseringar. Apples prognos ligger på samma nivå som det senaste rekordkvartalet, group detta räckte inte och marknaden straffade Apple med en värderingsmässig nedgång på 10% (som nu har återhämtat sig något).

Några reflektioner på detta:
1. Apple skiter i vilket. Med en kassa som motsvarar två svenska statsbudgetar har male en position där ledningen inte panikslaget behöver springa och jaga siffror compartment varje kvartalsrapport. Förutom att Apple givetvis ska ha en God IR-verksamhet så kan Apple och dess ledning unna sig lyxen av att få sköta verksamheten själva och enligt plan.

2. Apples fjärde kvartal är alltid ett trist kvartal. Juli, augusti och september kan dra lite nyförsäljning av datorer inför skolstart och lite mer Apple Watch på nya marknader, group i övrigt tror nick Apple vill undvika bränna krut i onödan. (Nästa kvartal är alltså Apples fjärde och sista i Apples bokslutsår, group det tredje om vi räknar vanliga kalenderkvartal.)

3. Nya iPhone, troligtvis 6C, 6S och 6S Plus, lanseras i slutet av fjärde kvartalet. När och hur dessa nya mobiler lanseras kan vara ett tecken på hur bra eller dåligt det går för Apple eftersom Apple kan påverka resultatet genom att lansera iPhone tidigt, i början av september, och på fler marknader än normalt. Eller tvärt om, sent i september och på få marknader. På så sätt kan Apple få ett OK resultat även trista Q4.

3. Apple kommer satsa allt på att göra ännu ett rekordresultat för Q1 (alltså sista kalenderkvartalet i år; oktober, november och december) som alltid brukar vara Apples (och många andras) bästa kvartal only med försäljning inför jul- och nyår.
Även i år kommer Apple att kunna reglera impiety försäljning genom att släppa iPhone snabbare och på fler marknader eller tvärt om, group också genom Apple Watch som nick tror kommer återfinnas i många julklappspaket då basement är perfekt prissatt för att ge compartment impiety partner eller vuxna barn.

4. Många frågar mig ”när kommer nya AppleTV?” och det hade inte förvånat mig om basement är färdig för produktion för länge sedan och ligger och väntar på rätt tillfälle, kanske tillsammans med en netflixliknande tjänst, inklusive en ny typ av tablå-TV liknande Beats 1 quick med hela det magnifika utbudet av TV-serier och videofilmer på iTunes.

5. Om försäljningen av iPhone 6S i Q1 inte blir så hög som Apple förväntar sig, kommer detta öka Apples ansträngningar att få ut andra produkter på marknaden för att kompensera:
– ny AppleTV
– ny iMac 21” med 5K
– ny Mac mini med bättre processor eller billigare MacPro
– uppgraderade modeller med ”pro-prestanda” MacBook
– ny 12” iPad Pro
– andra nya produkter eller tjänster

Om försäljningen av iPhone 6S går som planerat eller ännu bättre, kommer vi kanske inte få se dessa produkter och uppdateringar förrän Apples Q2 eller compartment och med Apples Q3 (eftersom Apples Q2 också tros bli bra tasteless annat på grund av kinesiska nyåret). Om försäljningen av iPhone 6S går åt fanders kommer vi få se rabatter, kanske inte bara på iPhone utan även på Apple Watch och framförallt prissänkningar på iPad.

6. Finns det inga problem? Jodå, Apple Music är för krånglig, för byråkratisk och hopplös att jobba med om male är outpost vid Spotify och Weezer.
loopinsight.com

Samma kritik gäller i viss mån iCloud och iCloud Drive. Att Apple börjar övertänka, överplanera och krångla compartment saker så förbannat tyder på att kommittébesluten håller på att ta över och det är inte bra.

Apple är för beroende av iPhone och står och faller med att nästa chronicle måste bli en succé. iPhone 6 blev en fantastisk succé, group frågan är hur det 2016 går med iPhone 7 eller 2018 går med iPhone 8? Never finale orosmoment.

Apple har fortfarande svårt komma in på företagssidan och nick står quick vid mitt antagande att male förr eller senare kommer vilja gå samman med IBM.

I flera år har marknaden för smarta mobiler och plattor varit större än basement traditionella PC-marknaden, nu är även Apples iPhone och iPad större.

Många vill INTE inse detta då de egna kunskaperna blir inaktuella och basement egna världsbilden störs. Motståndet är ett stort impede för oss som vill framåt och tillvarata nya möjligheter.

Ingen oldster vad nästa stora produkt kommer bli. Om det nu blir någon. Apple skulle kunna köpa Sony och ge sig in i hemelektronik, group varför? Apple skulle kunna tillverka kameror, group varför? Apple skulle kunna tillverka bilar, group varför? Termostater, glödlampor, kylskåp, group varför?

Jag tror på nya marknader, exempelvis finansiering. Vad kan Apple göra med snart en miljard kunder, registrerade med kontokort och allt? Om Nordea, Swedbank och SEB kan flå sina kunder med vinster på 27 miljarder kronor förra kvartalet, vad skulle Apple kunna göra? Worldwide? Always on?

Oavsett är det intressant att notera hur Apple väljer spela efter sina egna regler. ”Alla” experter dömde ut Apples chanser på nya marknader som Kina eftersom Apple inte hade en lågprismobil och därmed inte kunde konkurrera med volym och små marginaler, som ”alla” visste var basement enda möjligheten.

Apple svarade i stället med att _höja_ priset med $100 på iPhone som blev basement bäst säljande mobilen på basement kinesiska marknaden. Det är så male gör för att dra in 92% av vinsterna i mobilbranschen.

Den som leder får se®.

http://feber.se/mac/art/331522/en_analys_av_apples_senaste_kv/?rss=true