«

»

Google Pixel 2 & Pixel 2 XL: första intryck

De två telefonerna levereras i två näst intill identiska vita kartonger med exakt samma yttermått och ett snarlikt tryck på lockets ovansida. Kartongerna håller hög kvalitet, men utstrålar inte direkt lyx. Google tycks se sina produkter mer som redskap och verktyg än som smycken eller modeaccessoarer, och det går igen i allt från kartongens utformning och tryck till telefonerna i sig inuti.


I handen upplever vi de två pixlarna som snarlika, vilket inte förvånar då de undantaget skärmen har en liknande design och utformning. Pixel 2 ligger bättre i handen på grund av dess mindre storlek, men i övrigt är skillnaderna små.

Båda modellerna har ett skarvfritt chassi och täckt av en mjuk, lätt gummiaktig, plast. Materialvalet kan nästan tolkas som en flirt med ytbehandlingen på den allra första Google-telefonen, Android Dev Phone 1, som var Googles egen upplåsta version av HTC Dream, kanske främst riktad till utvecklare av Androidappar.

Tack vare den gummerade ytan är greppet om telefonen utmärkt, och telefonen blir under kalla dagar heller inte lika kall att hålla i handen som en telefon med obehandlad eller färgad aluminium. Vi gillar gummibehandlingen skarpt.

Byggkvaliteten är genomgående hög för båda modellerna och inget flex, knak, knarr eller skaller kan framkallas ens med brysk behandling. Telefonerna är välbyggda men saknar den där yppersta lyxkänslan som vi de senaste åren har kommit att förvänta oss av en telefon i premiumklassen. Det genomgående intrycket är att Google inte siktar på att bygga ett smycke, utan att ambitionen är att ge sina kunder ett gediget verktyg.

Bildskärmen i Pixel 2 är av AMOLED-typ, tillverkad av Samsung och har en upplösning på 1 080 x 1 920 pixlar och en storlek på 5 tum. Skärmen är utmärkt och upplösningen är mer än nog för en så pass liten skärm. Färgåtergivning, svärta och betraktningsvinklar är alla av hög klass, men vi hade önskat en lite högre maximal ljusstyrka.

Bildskärmen i Pixel 2 XL ger dessvärre dessvärre inte alls ett lika bra första intryck som panelen i det mindre syskonet. XL:s skärm mäter 6 tum, har en upplösning på 1 440 x 2 880 pixlar och bjuder på en mycket fin skärpa och detalj, och den maximala ljusstyrkan är därtill god. Däremot har LG, som tillverkar P-OLED-skärmen, inte lyckats speciellt väl med färgåtergivningen, som upplevs lätt urvattnad speciellt vad gäller röda färger.

Vidare ser vi påtagliga nyansskiftningar även ur blygsamma vinklar, vilket vi initialt upplever vara det största problemet med skärmen. Det är möjligt att aktivera en färgprofil Google valt att kalla för ”vivid” bland bildskärmsinställningarna som kompenserar en aning, men trots det lämnar färgåtergivningen en del att önska.

Exempelbild tagen med Pixel 2 XL med kameran i dess autoläge. Imponerande detaljrikedom i hundens päls, ansikte och i gräset. Högerklicka och öppna i ny flik för fullstorlek.

Efter blott några timmars användande står det klart att kameran i andra generationen Pixel är något utöver det vanliga. Det må bara vara en enkelkamera, i en tidsera då Bobby Trendy säger att alla måste satsa på dubbelkameror, men vi kan inte säga att vi saknar en sekundär kamera speciellt mycket när den primära kameran med hjälp av Googles algoritmer gör ett mycket bra jobb vid bland annat porträttfoton. Visst hade vi dock uppskattat en sekundär kamera med ultravindvinkel för att få med mer i bild eller telefoto för att komma närmare vårt motiv.

Prestandan är rasande bra tack vare det numera beprövade Qualcomm-chippet Snapdragon 835 i kombination med 4 GB LPDDR4x-RAM och en optimerad och näst intill helt ren version av Android. OnePlus 5 är vår regerande prestandakung, men vi vill efter någon dag med de tu Pixel 2-lurarna påstå att OnePlus 5 nu får dela förstaplatsen med dessa tu pjäser, åtminstone vid normalt verkliga världen-användande. Våra kommande recensioner får utvisa om den utmärkta prestandan även gäller vid syntetiska prestandamätningar.

Det är ännu för tidigt att uttala oss ingående om batteritiden, men efter ett par dagars användande känns den bra, allra minst i nivå med fjolårets Pixel-modeller, sannolikt något bättre.

Vi återkommer med våra fullskaliga recensioner av Google Pixel 2 XL och lillebror Pixel 2 under kommande veckor, när vi har haft god tid på oss att utvärdera och hårdtesta Googles radarpar, men just nu är intrycket – trots en till synes högst medioker skärm i Pixel 2 XL – överväldigande positivt.

Specifikationer

http://www.swedroid.se/google-pixel-2-pixel-2-xl-forsta-intryck/