«

»

It-jättar protesterar mot Tysklands hårdare tag mot näthat

Tyska regeringens förslag för att bekämpa hat och rasism på nätet riskerar att allvarligt skada yttrandefriheten, i såväl Tyskland, Europeiska unionen och världen över. Det anser flera av världens stora it-företag som nu vänder sig emot det föreslagna regelverket, skriver Zdnet. 

Landet har tydligt visat att bolag som Facebook, Twitter och Google måste ta mer ansvar för det innehåll som sprids i deras kanaler. Hanteringen av hatiskt, rasistiskt och felaktigt innehåll måste gå snabbare än det gör i dag. Och brister företagen i detta arbete riskerar de dryga böter på upp emot 480 miljoner kronor, om förslaget går igenom.

Läs också: Klart för tyska jätteböter till sociala medier som inte rensar näthat

Framför allt är det Facebook och Twitter som hamnat i fokus. Bolag som har fått kritik för att hantera olagligt innehåll allt för slapphänt. Myndigheterna har fört samtal med företrädare för de bägge plattformarna och diskuterat frivilliga åtgärder som skulle råda bot på problemet. Men det har uppenbarligen inte varit tillräckligt för den tyska justitieministern Heiko Maas, då förslaget om bindande regler nu ligger på bordet.

http://feeds.idg.se/~r/idg/vzzs/~3/lPdAf3nPeDk/tyskland-yttrandefriheten-regelverket