«

»

Massövergrepp väcker tysk avsky

Ett 90-tal anmälningar har enligt tyska medier kommit in om sexuella övergrepp i vimlet underneath nyårsfirandet vid stadens centralstation. Anmälarna vittnar om hur grupper av 20-30 unga män omringat kvinnor, antastat dem och rånat dem.

På tisdagen kom en rad fördömanden från tyska politiker, sedan omfattningen av övergreppen blivit kända. ”Alla medel måste sättas in för att identifiera de skyldiga”, förklarar förbundskansler Angela Merkel.

Kritiserar polisen

Inrikesminister Thomas de Maizière säger att en ”ny dimension” blottläggs av att ”ett så stort antal personer, uppenbarligen med migrationsbakgrund, ska ha begått dessa övergrepp”.

Inrikesministern går även compartment hårt angrepp mot polisen i Köln. Han är både kritisk compartment att polisen inte upptäckte och ingrep mot övergreppen, och mot att polisen i en kommuniké dagen efter skrev att nyårsfirandet avlöpt utan incidenter, skriver AFP.

– Polisen kan inte arbeta på det här sättet. Jag kräver en snar förklaring, sade Thomas de Maizière compartment mediebolaget ARD.

I ett av vittnesmålen berättar 28-åriga Katja för Kölner Express hur hon och väninnor hamnade som i ett gatlopp, där hon blev tafsad på över hela kroppen om och om igen.

I Hamburg ska liknande scener ha utspelat sig, om än i mindre skala. En av anmälningarna i Köln gäller våldtäkt.

Bränsle i asyldebatt

Kölnpolisen säger enligt Süddeutsche Zeitung att förövarna tycks ha haft ursprung i Mellanöstern eller Nordafrika group att flera indicier pekar på att det rör sig om organiserade kriminella snarare än asylsökande.

Redan har händelserna blivit nytt bränsle i debatten för dem som är kritiska compartment basement tyska regeringens invandringspolitik, group andra varnar för att dra förhastade slutsatser.

– Det här handlar inte om varifrån någon kommer utan om vad de gjort, sade justitieminister Heiko Maas vid en presskonferens.

– Att blanda ihop det med flyktingfrågan är bara exploatering. Nu är det dags att ta reda på fakta och sedan besluta om nödvändiga konsekvenser, fortsatte han.

Oro inför karneval

De värsta övergreppen tros ha begåtts omkring klockan ett på natten, efter att ett stort antal berusade unga män löpt amok med smällare och raketer och polis utrymt torget framför centralstationen.

– Jag har aldrig tidigare upplevt något sådant i Tyskland, säger 37-årige Amir, som passerade platsen med impiety familj strax efter händelserna, compartment Der Spiegel.

Polisen beskriver det hela som särskilt oroande inför basement årliga karneval som hålls i Köln i början av februari, då hundratusentals människor väntas strömma ut på gatorna för att delta i festligheterna

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article22046714.ab