«

»

Orpo: "Brexit så plågsamt att ingen vill följa efter"

I stället för att visa andra EU-medlemmar att det är möjligt att lämna unionen kommer brexit att göra det klart hur ekonomiskt plågsam processen är, och skrämma bort andra från att någonsin överväga en liknande bana, enligt finansministern.

”Denna skilsmässa, efter ett 40 år långt äktenskap, kommer oundvikligen att bli så plågsam att ingen kommer vilja känna det själva. Jag tror det kommer att bli ett prejudikat som ingen vill följa”, säger Petteri Orpo.

En av de mest kontroversiella frågorna rör en ”brexiträkning” på 60 miljarder euro som Storbritannien förväntas betala innan de kan skilja sig från EU.

Enligt EU:s chefsförhandlare för brexit handlar det inte om någon ”hämnd” eller något ”straff”.

”Vi vill inte be britterna att betala en enda euro mer än” deras legala åtaganden som medlemsstat, sade han vid ett besök i Köpenhamn på fredagen.

Enligt Finlands finansminister skapar Storbritanniens beslut att gå vidare med brexit enighet bland de 27 länder som kommer att stanna kvar i blocket, och gör dem ”mer beslutsamma” än de var tidigare.

”Om denna känsla stannar kvar kommer den att ta Europa framåt”, enligt Petteri Orpo.

Det kan faktiskt bli så att EU fungerar bättre efter det brittiska utträdet och Finland kan acceptera ett Europa i två takter, enligt ministern.

”Det bör inte bli någon avmattning när det gäller att utveckla EU på grund av brexit. Tvärtom så bör vi pressa på ännu hårdare”, säger han.

http://www.affarsvarlden.se/bors-ekonominyheter/orpo-brexit-sa-plagsamt-att-ingen-vill-folja-efter-6842740