«

»

Peab vinnare på finsk byggfusion

Lemminkäinen lyfter 44 procent i Helsingfors på måndagen till kursnivå på omkring 28 euro sedan det meddelats att bolagets styrelse kommit överens med YIT:s styrelse om en sammanslagning av bolagen. Det indikerar drygt 200 miljoner kronor högre värde för Peabs andel i Lemminkäinen, jämfört med vid det senaste kvartalsskiftet.

Vid det senaste kvartalsskiftet redovisade Peab ett värde om 432 miljoner kronor för aktierna i Lemminkäinen mot ett totalt eget kapital för Peab om 6,4 miljarder kronor. Då var Lemminkäinen-aktiekursen drygt 18 euro.

Peabs finansiella placering i finländska Lemminkäinen, med en post om drygt 10 procent av kapitalet, redovisas som förändringar i eget kapital.

Det säger det svenska byggbolagets finanschef Niclas Winkvist till Nyhetsbyrån Direkt.

”Vi har precis tagit del av detta och ska sätta oss in i detta och vad det innebär för oss”, säger Peab-finanschefen som i nuläget inte har något mer att säga om Peabs syn på förslaget eller synen på Lemminkäinen som finansiell placering framöver.

Sammanslagningen, som skulle ge Lemminkäinens aktieägare 40 procent och YIT-ägarna 60 procent av det kombinerade bolaget, behöver godkännas av ägarna i respektive bolag vid extrastämmor, enligt måndagsmorgonens pressmeddelande.

På en allmänt stigande börs är Peab upp något mindre än index på måndagseftermiddagen. Uppgången om 0,6 procent innebär ett aktiemarknadsvärde om 28,3 miljarder kronor.

https://www.affarsvarlden.se/bors-ekonominyheter/peab-vinnare-pa-finsk-byggfusion-6856492